Το πρόγραμμα συνδυάζει τις θεωρίες και τις πρακτικές της ενσυνειδητότητας (mindfulness) και ροής (Flow) για να δώσει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να ξεπεράσουν τα εμπόδια προσοχής, ικανοποίησης και άγχους και να αποδώσουν το κρυμμένο τους δυναμικό σε αυτό που κάνουν.

Η ενσυνειδητότητα δίνει την δυνατότητα να εστιάζετε άμεσα στην αποδοχή μιας κατάστασης, χωρίς κρίση και στην βίωση της με πλήρη επίγνωση, έτσι η προσοχή σας κατευθυνεται ολοκληρωτικά προς σε αυτό που κάνετε εκείνη την στιγμή. Αυτό αυξάνει την ποιότητα, την ασφάλεια και βεβαίως την απόδοση.

Η ροή είναι μια δυναμική κατάσταση του νου που συμβαίνει συνήθως, όταν ένα άτομο αντιλαμβάνεαι μια ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων μιας κατάστασης και των ικανοτήτων που διαθέτει για να τα βγάλει πέρα. Όσοι βρίσκονται σε  ροή είναι τόσο βυθισμένοι και χαρούμενοι σε αυτό που κάνουν, που ξεχνούν το χρόνο και την κούραση.

Η σχέση μεταξύ διαλογισμού, ροής και κορυφαίας απόδοσης είναι ένας σχετικά νέος τομέας στην ψυχολογία. Παρόλα αυτά οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι:

  • Η ροή είναι αποτέλεσμα της θετικής εικόνας που έχουμε για τον εαυτόν μας και της αυτοπεποίθησής μας
  • Η ροή σχετίζεται με την βέλτιστη απόδοση
  • Το εργασιακό άγχος αναστέλλει την βίωση της εμπειρίας της
  • Η πρακτική ενσυνειδητότητας  (mindfulness) βοηθούν τόσο στην αύξηση της προσοχής στην παρούσα στιγμή όσο και στην μείωση του άγχους

Το πρόγραμμα αποτελείται από 6 εβδομάδες μελέτης και πρακτικής που εξελίσσουν και διευρύνουν την ικανότητα του εκπαιδευoμένου στην ενσυνειδητότητα και την κατάσταση ροής, με την παρακολούθηση και υποστήριξη εξειδικευμένου coach.

Πρόγραμμα ενοτήτων

Αυτό το πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων σας βοηθά να εμβαθύνετε την πρακτική σας στην ενσυνειδητότητα (mindfulness) στην διαπροσωπική επικοινωνία σε όλες τις πτυχές της ζωής σας: προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική.

Το πρόγραμμα βασίζεται στα εργαλεία και στις ιδέες της πρακτικής της ενσυνειδητότητας, στο διεθνές σύστημα μή βίαιης επικοινωνίας και στην επιστήμη της ρύθμισης του νευρικού συστήματος.

Το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να:

  • Μειώσετε το άγχος που σχετίζεται με τις διαπροσωπικές διαφορές και τις συγκρούσεις
  • Βρείτε δημιουργικά και αποτελεσματικά εργαλεία για να διαχειρστείτε τα θέματα συμπεριφοράς των άλλων
  • Μάθετε τρόπους για την οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεν 
  • Αναπτύξετε δεξιότητες δημιουργίας μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ομαδικότητας
  • Ακούτε ενδόμυχες ανησυχίες και τις πραγματικές ανάγκες των άλλων, ανεξαρτητα από το πως σας απευθύνονται

Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 εβδομάδες μελέτης και πρακτικής που εξελίσσουν και διευρύνουν την ικανότητα του εκπαιδευoμένου στην ενσυνειδητότητα (mindfulness) των ανθρωπίνων σχέσεων και της επικοινωνίας, με την παρακολούθηση και υποστήριξη εξειδικευμένου coach. 

Πρόγραμμα ενοτήτων

Σε ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ικανότητα των εργαζομένων να αποδέχονται, να επιβιώνουν και να ευδοκιμούν όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις και τους παράγοντες άγχους που τις συνοδεύουν είναι μια καθοριστική ικανότητα. Μια τέτοια ικανότητα προσωπικής ανάπτυξης ονομάζεται ψυχική ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα μπορεί να έχει θετική επίδραση στο άγχος, ενώ αντίστροφα το άγχος έχει αρνητικό αποτέλεσμα  στην ψυχική ανθεκτικότητα. Οι εργαζόμενοι που είναι ανθεκτικοί είναι πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις . Η ανθεκτικότητα μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση της ψυχικής, φυχικής και νοητικής κατάστασης του εργαζομένου από την αγχωτική εργασία (Avey et al., 2009). Έτσι, η ανθεκτικότητα είναι χρήσιμη για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ασχολούνται με εργασίες που πυροδοτούν στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εργαζόμενος με ψυχική αντοχή είναι πιο ανοιχτός στην εμπειρία, συναισθηματικά σταθερός και ευέλικτος στις απαιτήσεις εργασίας (Tugade & Fredrickson, 2004).

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να γίνουν πιο ανθεκτικοί.Το πρόγραμμα διδάσκει  μια σειρά βασικών  στρατηγικών, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητα του εκπαιδευόμενου να διαχειρίζεται το άγχος και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις δυσμενείς συνθήκες. Αυτές οι βασικές στρατηγικές, στοχεύουν στην ενίσχυση της ψυχολογικής ευελιξίας, εφαρμόζοντας στρατηγικές συναισθηματικής ρύθμισης που βασίζονται στην αποδοχή και σε γνωσιακές δεξιότητες, ενώ παράλληλα δίνουν έμφαση στην αλλαγή συμπεριφοράς που αντικατοπτρίζουν οι προσωπικές αξίες.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 7 εβδομάδες μελέτης και πρακτικής που εξελίσσουν και διευρύνουν την ικανότητα του εκπαιδευoμένου στην ενσυνειδητότητα, με την παρακολούθηση και υποστήριξη εξειδικευμένου coach.

Πρόγραμμα ενοτήτων

Το πρόγραμμα είναι το περιεχόμενο του Stress Resilience ανοικτό σε όσους έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Stress Resilience  

Πρόγραμμα ενοτήτων

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε πριν από είκοσι χρόνια από τον Jon Kabat-Zinn, Ph.D., ιδρυτή της κλινικής Κέντρο ευαισθητοποίησης στο U Mass Memorial Medical Center στο Worcester. Αυτή η μορφή πρακτικής διαλογισμού προέρχεται κυρίως από τη βουδιστική παράδοση και προοριζόταν ως μέσο καλλιέργειας μεγαλύτερης συνειδητοποίησης και σοφίας, βοηθώντας τους ανθρώπους να ζήσουν κάθε στιγμή της ζωής τους όσο το δυνατόν πληρέστερα. Ενώ μερικές μορφές διαλογισμού περιλαμβάνουν την εστίαση σε έναν ήχο ή μια φράση, προκειμένου να μειωθούν οι αποσπασματικές σκέψεις, στον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας, δεν αγνοούμε τις αποσπασματικές σκέψεις, τις αισθήσεις ή τη σωματική δυσφορία, θα λέγαμε ότι μάλλον εστιάζουμε σε αυτά.

Ένα αναπόσπαστο μέρος της πρακτικής της ενσυνειδητότητας είναι να εξετάσουμε, να δεχτούμε και να καλωσορίζουμε πραγματικά τις εντάσεις, το στρες και το άγχος πόνο, καθώς και ενοχλητικά συναισθήματα που εμφανίζονται όπως ο φόβος, ο θυμός, η απογοήτευση και συναισθήματα ανασφάλειας και ανημπόριας. Αυτό γίνεται με σκοπό να αναγνωριστεί η παρούσα στιγμή της πραγματικότητας όπως είναι - είτε είναι ευχάριστη είτε δυσάρεστη - ως το πρώτο βήμα προς τη μετατροπή αυτής της πραγματικότητας και της οποιαδήποτε σχέσης μας με αυτή.

Η μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα / mindfulness περιλαμβάνει επίσης την πρακτική της γιόγκα. Η γιόγκα ενθαρρύνει την μυοσκελετική δύναμη, την ευελιξία και την ισορροπία, καθώς και την εσωτερική ακινησία. Μπορεί και να χαλαρώσει και να ενεργοποιήσει. Η άσκησή της σε συνδυασμό με τις τεχνικές ενσυνειδητότητας , η γιόγκα γίνεται μια ήπια αλλά ισχυρή μορφή σωματικού διαλογιισμού.

Με τη συνεχιζόμενη πρακτική, μπορεί κανείς να αρχίσει να κατοικεί πλήρως στο σώμα, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις κυμαινόμενες καταστάσεις του και να μάθει να καλλιεργεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την παρουσία άγχους, έντασης ή πόνου. Με στάση ενσυνειδητότητας τόσο του σώματος του σώματος όσο και του μυαλού, κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες για να επεξεργαστεί ένα ενδεχόμενο χειρισμό των καθημερινών αγχωτικών γεγονότων της ζωής.

Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 εβδομάδες μελέτης και πρακτικής που εξελίσσουν και διευρύνουν την ικανότητα του εκπαιδευόμνεου στην ενσυνειδητότητα, με την παρακολούθηση και υποστήριξη εξειδικευμένου coach.

Πρόγραμμα ενοτήτων